DOM-C1064 - (L01) Koe: Koe, 14.04.2020-28.04.2020
Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille vapaat kädet omaa projektia varten, jossa opiskelija oppii priorisoimaan omaa aikataulua, kehittämään haluamaansa taitoa/taitoja ja jopa tekemään projektista kandin. Jos haluaa. 
Odotin tätä kurssia jo joulukuussa, sillä olen aina haaveillut julistekirjan tekemisestä. Alkuperäinen suunnitelmani oli toteuttaa 10–15 julistetta, ja jokainen niistä olisi itse sidottu kirjaan, ja julisteen olisi voinut repiä pois ja laittaa seinälle. Olisin toteuttanut julisteet risoprintillä, sillä Aallon ihana risoprintteri sai uuden värin, keltaisen. Ja rakastan keltaista! Loppuvuodesta Beta Spacessa oli Maisteriopiskelijoiden (VCD) näyttely, ja osa heistä oli käyttänyt juuri edellämainittua ihanaa risoprintteriä. Heidän työnsä olivat niin kauniita, joten halusin itsekin päästä tulostamaan. 
No, sitten kun KOE: KOE kurssi lähestyi, niin maailmaan tuli semmoinen ”pikku juttu” nimeltä korona. Koulut menivät kiinni ja kaikki tekee KAIKEN kotisohvaltaan. Työt, koulun ja vapaa-ajan. Haaveeni edelleen elää ja haluan joskus toteuttaa julistekirjan, mutta nyt ei ole sen aika. Lähdin pohtimaan, että mitä voisin tehdä kirjan tilalle. 
Suunnitelma B:n ajatusmaailma meni jokseenkin näin: tämä tilanne mahdollistaa sen, että ihmiset roikkuvat somessa paljon enemmän kuin ennen (minä mukaan lukien), vietän paljon aikaa instagramissa, ja projektini KOE: KOE -kurssille voisi olla jotain, mikä löytyy instasta. Mieleeni juolahti GIF Stickersit. 
En koe olevani kovin vahva animoija, suorastaan ahdistun jos työmaailmassa minulle tulee pyyntö animoida jotain. Vaikka ne olisivatkin hyvin yksinkertaisia animointeja. Joten halusin kehittää animointitaitojani hauskalla ja myös tavoitteellisella tavalla: suunnitella ja toteuttaa GIF Stickereitä, jotka julkaisen projektin valmistuttua Giphyyn. 
GIF Stickereissä yhdistyy minulle epämukava asia eli animointi, ja minulle erittäin mieluisa asia, kuvittaminen. Halusin antaa itselleni täyden vapauden aiheiden että GIFfien määrän kanssa, jotta tekeminen olisi minulle kivaa ja samalla opettavaista.
Kun lähdin tekemään ensimmäisiä GIFfejäni, tutkin ensiksi omaa käyttäytymistäni instagram storiesin puolella. Koostin omia stooreja yhteen joissa olin käyttänyt GIFfejä. Tämän myötä huomasin, että tykkään käyttää visuaalisesti todella simppeleitä GIFfejä. Tämä havainto oli mulle tärkeä, sillä tämä antoi minulle suuntaa omille GIFfeille, joita alan suunnittelemaan.
Tutkin myös lyhyesti GIFfien historiaa, ja sieltä löytyi mielenkiintoisia havaintoja. Esimerkiksi ”GIF” kuuluu ääntää pehmeällä G -kirjailmella, niin, että sana kuulostaa enemmänkin ”JIF”:ltä. Opin myös, että GIF keksittiin vuonna 1987 ja vasta GIFfin jälkeen tuli PNG-tiedostomuoto. Eli kiitos Steve Wilhite, ilman sinua ei varmaan olisi PNG -fileä! 
GIFfejä tehdessäni huomasin oman turhautumiseni nopeasti. GIFfien aihe-alueita oli kivaa suunnitella, mutta niiden toteuttaminen tuotti harmaita hiuksia. Kerran kun en ole niin taitava animoija, huomasi löytäneensä itsensä youtuben tutoriaalien maailmasta useaan otteeseen. Muutenkin näin koronan aikana on huomannut, kuinka tärkeää on opiskella luokkakavereiden kanssa samassa tilassa. Voi aina kysyä neuvoa, ja sitä aina saa joltain. Luokkatilassa tulee myös pidettyä luonnollisia taukoja, mutta nyt kotona ollessa havahtuu siihen, että on istunut selkä kyyryssä paikoillaan jo useamman tunnin. Ihan kamala ikävä tuhmuliineja ja Aaltoa!! 
Teen projektiani toukokuun loppuun, joten tuntuu hassulta antaa tässä vaiheessa itselleen arvosanaa. Mutta kerran kun niin pitää tehdä niin täältä pesee! Antaisin itselleni numeron 5. Miksi? Olen tutkinut aiheeni historiaa ja tehnyt taustatyötä (oman instagramin käyttäytymisen tutkiminen), jotta minulla olisi hyvä pohja aloittaa itse projektin työstö. Olen tehnyt kurssia täyspäiväisen työn ohella, ja näen, että olen saanut paljon aikaiseksi siitä huolimatta. Eli olen onnistunut priorisoimaan tehtäviäni niin työ-, koulu-, ja vapaa-aikana. Ja tähän päälle on vielä ollut vaihtoportfolion ja muiden asiakirjojen tekeminen. Projektin edetessä olen tiedostanut epäonnistumiseni, ja niistä oppineena jatkanut eteenpäin, kuten projekteissa kuuluukin. Onnistumisen tunteitakin on tullut, ja niistäkin on opittu. 

PS. Lisää GIFfejä tulossa, wuhuu! 
Ja näin tuli toukokuu ja projekti jatkui. Tulin projektissani siihen pisteeseen, että kuvitusten aihe-alueiden keksiminen olikin yllättäen vaikeampaa, kuin animointi. Huomasin, että käytin samoja aihe-alueita toistuvasti: sama välipaletti (pinkki, valkoinen, musta ja keltainen), samat hahmot ja samat eleet. Toisena kandivuotenani olen kamppailut paljon kuvittajan identiteetistä ja kuvittajan tyylistä. Olen pohtinut paljon sitä, että täytyykö menestyneellä kuvittajalla olla yksi selkeästi tunnistettava tyyli, ja entäs jos sitä ei ole? Pitääkö siinä vaiheessa haudata haaveet kuvittajan töistä? Toivottavasti pääsen pohtimaan näitä asioita lähiaikoina opiskelukavereiden kanssa. Päätin pohdintani tällä kertaa niin, että halusin kokeilla uusia aihe-alueita, muotoja ja värejä. 
Kun aihe-aluiden keksiminen alkoi olla hieman haastavaa, otin etäisyyttä GIFfien tekemiseen hetkeksi, ja aloin tutkimaan miten perustetaan Giphy -tili. Olen kuullut siitä paljon sitä sun tätä, osa on sanonut että siinä kestää, ylläpitäjät eivät anna oikeuksia moneen päivään jne, ja myös kuullut kommentteja, jolloin ollaan kehuttu että Giphy -tilin luominen on todella nopeaa ja helppoa. Toivoin että totuus olisi jälkimmäinen, joten keräsin tietoa eri blogeista ja artikkeleista. Löysin artikkelin, jossa annettiin selkeät step-by-step ohjeet siihen, että mitä vaaditaan jotta omat GIFfit ilmestyy kaikkien ulottuville. Ensiksi piti tietenkin tehdä oma tili, johon vaadittiin tavalliset tiedot, ja halutessaan pystyi linkittämään omat nettisivut ja somekanaviaan. Päädyin laittamaan sivuni että instagramini. Tilille täytyi myös ladata vähintään 5 GIFfiä, joten oli äärimmäisen hyvä, että olin jo aloittanut projektia aikaisemmin. Latasin tililleni 5 GIFfiä, ja lähetin hakemuksen, jotta tilini muutettaisiin "Artist" -tiliksi. Jos haluaa omat GIFfinsä muiden nähtäville, täytyy Giphy -tilin olla joko Artist tai Brand -tili. Brand tili onkin nimensä mukaan yrityksille tai Brändeille suunnattu vaihtoehto. Lähetettyä hakemukseni, meni noin kaksi tuntia kun sähköpostiini kilahti kuittaus siitä, että tilini on Artist tili. Bongahdin pystyyn sohvalta etsimään puhelintani, jotta pääsisin äkkiä katsomaan että onko ne GIFfit nyt siellä. No, ei ollut. Ihmettelin tätä paljon ja palasin takaisin artikkeleiden ihmeelliseen maailmaan. Sain tietää, että itse GIFfien julkaisussa saattaa mennä parikin päivää, että ylläpito ehtii hyväksyttää uuden käyttäjätilin GIFfit. Tyydyin odottamaan ja palaamaan animoinnin pariin.

Pieni tauko kuvittamisesta teki terää, sillä aloin suunnittelemaan uusia hahmoja ja lausahduksia. Innostuin erityisesti suomenkielisistä lausahduksista entistä enemmän, sillä niitä ei ole tarjolla kovin paljoa Giphy valikossa. Varsinkin kun tänä kesänä erityisen moni viettää kesänsä kotimaassaan, uskon että Suomi -aiheisille GIFfeille on käyttöä.

Olin jo ehtinyt unohtaa koko Giphy -tilini olemassaolon, kun viikko sitten muistin asian ja menin katsomaan että olisikohan nyt hakusanalla
veerakesanen jotain löydettävää. JA JEP! Sieltä ne ensimmäiset GIFfit löytyivät. En meinannut pysyä pöksyissäni. Kun näin että GIFfit olivat nyt kaikkien saatavilla, innostuin asiasta aivan älyttömän paljon ja halusin kertoa asiasta kaikille. Kaikista mielenkiintoisinta on ollut seurata muiden ihmisten valintoja, että mihin valokuviin/hetkiin (esimerkiksi instagram storiesin puolella) yhdistävät minkäkin GIFfin.
Olin suunnitellut hahmogiffejä, ja ymmärsin ettei niissä kannatakaan olla tekstiä yhdistettynä. Aluksi animoin niihin tekstiä, mutta sitten päädyin jättämään ne ilman. Sillä uskon, että kaikki ihmiset eivät ajattele jotain hahmon ilmettä samanlailla kuten minä, joten jonkun mielestä yhdistämäni teksti voisi olla täysin huono yhdistelmä itse hahmokuvituksen kanssa. 

Olen todella innoissani projektistani, ja uskon että tästä tulee kaikkien aikojen GIF -kesä! 
Back to Top